De verhuis van Moskee Ayasofya naar de Borgerhoutsendijk Mol krijgt groen licht van het college van burgemeester en schepenen.

Het aangepaste en uitgebreide aanvraagdossier werd door verschillende instanties op tal van aspecten onderzocht en goedgekeurd. De toegekende omgevingsvergunning geldt onder bepaalde voorwaarden en omvat zowel de functiewijziging, de vereiste verbouwingen als de buitenaanleg.

De oude locatie in de Molenstraat – tegenover de bibliotheek – was te klein en voldeed niet langer. De moskee was hier vele jaren gevestigd. De moskee streeft naar een goed nabuurschap met alle omwonenden.

Dit lukte de afgelopen 40 jaar bijzonder goed in de Molenstraat. Het moskeebestuur wil deze aanpak verderzetten op de nieuwe locatie: de oude bedrijfsgebouwen van Tricots Altribo op de hoek van de Borgerhoutsendijk met de Beekstraat.

Aanvraagdossier omgevingsvergunning

Het aanvraagdossier voor de verhuis naar de nieuwe locatie omvat een formele functiewijziging naar moskee. Om dit te realiseren met voldoende garanties voor brandveiligheid en stabiliteit, zijn verschillende verbouwingswerken vereist.

Zo wordt de verdieping structureel verstevigd, zodat meer bezoekers in de gebedsruimte kunnen plaatsnemen. Een ander element omvat het creëren van extra sanitaire ruimte voor bezoekers.

Aan de zijde van de binnentuin voorzien de plannen een overdekt terras van 107m².

Langs de rechter zijgevel bevatten de plannen de aanleg van 11 parkeerplaatsen, waarvan drie parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Op een perceel langs de Beekstraat legt het moskeebestuur een parking aan in waterdoorlatende materialen voor 32 parkeerplaatsen. De oude constructies op dit terrein worden afgebroken.

Voorwaarden

Het openbaar onderzoek naar het dossier liep van 15 juli tot en met 13 augustus 2021. Vanuit de buurtbewoners liepen enkele bezwaarschriften binnen, vooral gericht op extra parkeerdruk in deze woonstraat.

Het gemeentebestuur Mol verwijst in het gunstige advies naar de inspanningen die de moskee levert om een bijkomend perceel aan te kopen voor 32 extra parkeerplaatsen.

Deze parking moet worden aangelegd met waterdoorlatende materialen. Daarnaast moet de moskee een groenbuffer aanleggen tegen de perceelsgrenzen met streekeigen loofboom- en struiksoorten.

Alle parkeerplaatsen moeten toegankelijk zijn vanuit de Beekstraat. Een rechtstreekse toegang tot de Borgerhoutsendijk is door wegenbeheerder AWV (Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer) niet toegelaten.

AWV streeft algemeen naar een strikte beperking van private aansluitingen op gewestwegen, zeker wanneer er toegang mogelijk is via een gemeenteweg.'  Foto rr/gmol.